שאלות ותשובות

הילה-בן-חנוך-לוי

קצת עלי

אני הילה (נעים להכיר) ובמשך למעלה משש שנים שימשתי כמשנה ליועץ המשפטי של חברת מנורה מבטחים פנסיה וגמל ובמקביל בשאר הזמן ה(לא פנוי) כתבתי וצילמתי בלוג אופנה בשם "תלתלים".

אחרי כמה שנים שכאלה החלטתי לחבר בין הידע שצברתי בעבודתי במבטחים לחיבה שלי לכתוב באופן קליל ומשעשע וכך נולד "פנסיה בסטילטו" שצובע במחי מקלדת את עולם הפנסיה האפור לורוד מנצנץ.

מעוניינת להיות הראשונה שמקבלת עדכונים, הזמנות והטבות? הרשמי:

פוסטים נבחרים

שאלות ותשובות

בין המוצרים יש הבדלים מהותיים שיוצרים בסוף פערים של שמיים וארץ בין הפנסיות שלנו. ההבדלים לא הופכים מוצר אחד טוב יותר מהאחר אלא פשוט שונים באופן התאמתם לכל אחד מאיתנו ולכן חשוב מאוד שנבין ונכיר אותם לעומק כדי שנוכל להתאים לעצמנו את המוצר שהכי נכון לנו ולצרכים שלנו.

מבחינת החוק העובד הוא זה שבוחר איפה הוא רוצה לנהל את הפנסיה שלו ולשום סוכן ביטוח אין את הזכות למנוע זאת ממנו. בפועל, הרבה מאוד פעמים המצב הוא לא כך, וסוכנים לא מאפשרים לעובדים לבחור לעצמם את המקום או שהם מאפשרים, אך לא בדמי הניהול שהעובד השיג לעצמו. למרבה הצער, רוב העובדים לא יודעים שזה אינו חוקי והדבר הטוב ביותר הוא להודיע לסוכן שזה לא חוקי ואם גם זה לא עוזר, ניתן להגיש תלונה למפקח על הביטוח באופן פשוט יחסית בקישור הזה.

בעבר, לא ניתן היה לבצע איזון משאבים בקרן פנסיה וקופות גמל לא נזילות כי זכאים לכספים היו רק אלו שנקבעו בתקנון ול"גרוש" אין מעמד בתקנון.

זה הוביל לסיטואציות לא פשוטות בהן גרושות שוויתרו על קריירה כדי לגדל את הילדים בזמן שהבעל טיפח את שלו (וכמובן גם המצבים ההפוכים, רק בשיעורים נמוכים הרבה יותר) התגרשו אחרי שנים רבות של חיים משותפים, הבעל התחתן מחדש והאישה החדשה "זכתה בכל הקופה" גם אם בפועל הם היו נשואים יום אחד בלבד.

העיוות ההיסטורי הזה תוקן בשנים האחרונות והכנסת חוקקה חוק שנקרא "החוק לחלוקת חיסכון פנסיוני בין בני זוג שנפרדו" שעוסק בחלוקת חסכונות פנסיוניים מכל הסוגים (קרנות פנסיה חדשות, קרנות פנסיה וותיקות, זכויות לפנסיה תקציבית, קופות גמל וביטוחי מנהלים). בחוק נקבעה נוסחה שבודקת שסוכמת את התקופה המשותפת וקובעת את השיעור להעברה שבכל מקרה לא יכול להעלות על מחצית הסכום הצבור.  אם לכל אחד מבני הזוג יש חיסכון פנסיוני החישוב נעשה ביחס לכל אחד מבני הזוג בנפרד.

החוק הוא חוק צודק מאוד אך מורכב וקשה להבנה, ובגלל שהוא חדש יחסית הרבה עורכי דין ואפילו שופטים שעוסקים בדיני משפחה אינם בקיאים בו. לכן, הכנתי מאמר מפורט על החוק ועל היישום הנכון שלו במאמר הזה.

ההפקדות לחיסכון פנסיוני מורכבות מרכיב תגמולים ורכיב פיצויים. רכיב התגמולים שייך תמיד לעובד ולמעסיק אין זכות לדרוש אותו חזרה אפילו אם הוא גילה שהעובד גנב ממנו. לגבי רכיב כספי הפיצויים המצב הוא שונה ותלוי בהסדר ההסכמי שחל על העובד. במרבית ההסכמים של היום וביניהם ההסדר במסגרת פנסיית חובה, גם כספי הפיצויים שייכים לעובד והמעסיק אינו רשאי לדרוש אותם אולם עדיין ישנם הסכמי עבודה שבהם העובד אינו זכאי לכספים שנצברו ברכיב הפיצויים והמעסיק זכאי לדרוש אותם חזרה במקרה שבו העובד עוזב מיוזמתו.